01.04.2017

Courtesy of the artist.

Fernisering 16:30–20:00

ANSELM KIEFER

Det er Copenhagen Contemporary en stor fornøjelse at invitere til fernisering af Anselm Kiefers monumentale installation For Louis-Ferdinand Céline: Voyage au bout de la nuit. Udstillingens storslåede værker har aldrig været udstillet før og er særligt sammensat til CC.

Ferniseringen er åben for alle, entréen er gratis, vinbaren La Halle byder på et glas vin i døren, og det elektroniske lydlandskab skabes af Claus Haxholm. Udstillingen åbnes af Kulturminister Mette Bock. Kunstneren vil være til stede.

Læs mere og tilmeld dig på Facebook her.

For Louis-Ferdinand Céline: Voyage au bout de la nuit
Anselm Kiefers malerier og skulpturer er fyldt med henvisninger til fortiden. Gennem de næsten halvtreds år, der er gået, siden han først begyndte sit arbejde som kunstner i efterkrigstidens Tyskland, har han ladet sig inspirere af historiske begivenheder, litteratur, digtekunst, alkymi, astronomi, kemi og religion.
Totalinstallationen på CC omfatter fire malerier og fire blyskulpturer, formgivet som fly, der fuldstændig dominerer det 1500 m2 store rum med deres medtagne, krigshærgede aura. Flyene, der er ladet med allegoriske betydninger, indgår i samspil og dialog med en række ørkenmalerier, der er op til 6,6 m høje og 11,4 meter brede. Malerierne indarbejder referencer til en række fotografier, som maleren tog under en rejse i Gobi-ørkenen i 1993, og til en scene i den østrigske forfatter Ingeborg Bachmanns roman Der Fall Franza (1955), hvor titelpersonen søger trøst og lindring i ørkenens øde med tragiske konsekvenser.
Med udstillingstitlen dedikerer Kiefer installationen til den franske forfatter Louis-Ferdinand Célines bog “Voyage au bout de la nuit” (Rejse til nattens ende) fra 1932, der beskriver den europæiske humanismes undergang i 1. verdenskrigs skyttegrave. Bogen, der er berømt for dens galgenhumoristiske verdensforagt, er en sort, grotesk beskrivelse af, hvad krigen medfører af meningsløshed og ondskab. Set i lyset af verdens aktuelle politiske begivenheder er det næppe tilfældigt, at Kiefer har ønsket at reaktualisere denne bog.

Om Anselm Kiefer
Anselm Kiefer, en af vor tids væsentligste nulevende kunstnere, blev født i Donaueschingen, Tyskland i 1945 og har siden 1993 boet og arbejdet i Frankrig. Efter at have studeret både jura og romansk sprog og litteratur helligede Kiefer sig kunsten. Han studerede først på kunstskolen i Freiburg im Breisgau, dernæst på kunstakademiet i Karlsruhe. Han har udstillet verden over, herunder soloudstillinger på MoMA, New York (1988); Neue Nationalgalerie, Berlin (1991); The Metropolitan Museum of Art, New York (1998); The Royal Academy of Arts, London (2014) og Centre Georges Pompidou.